Εντοπισμός παρατυπιών στην ηλεκτρονική πώληση 51 επικίνδυνων χημικών ουσιών που κατασκευάζονται στην Ισπανία

Το Υπουργείο Υγείας και Οικογένειας, μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Διαχείρισης Φαρμάκων, συμμετείχε κατά τη διάρκεια του 2020 στην ομάδα εργασίας του Φόρουμ Επιβολής σε επίπεδο ΕΕ, ειδικά στο έργο REACH-EN-FORCEMENT 8 (REF-8). Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που καλεί 29 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου να συνεργαστούν, με στόχο την έρευνα εταιρειών που πωλούν χημικά, μείγματα και επικίνδυνα αγαθά μέσω του διαδικτύου, με στόχο τους τελικούς καταναλωτές.

Με το έργο αυτό, στο οποίο συμμετείχαν επιθεωρητές από όλες τις επαρχίες της Ανδαλουσιανής Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις σε 52 εταιρείες σε ολόκληρη την εθνική επικράτεια και 90 χημικές ουσίες, εκ των οποίων οι 23 υπόκεινταν σε περιορισμούς και οι 50 ήταν βιοκτόνα. Στις επιθεωρήσεις αυτές, διαπιστώθηκε μη συμμόρφωση σε 51 προϊόντα εταιρειών που εδρεύουν σε εθνικό επίπεδο.

Ο αριθμός των επιθεωρήσεων που συζητήθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο (90) συνεπάγεται ότι η Ανδαλουσία ηγείται του αριθμού των ελέγχων που διενεργούνται στο πλαίσιο του σχεδίου REF-8 σε εθνικό επίπεδο, δεδομένου ότι 271 έχουν διεξαχθεί σε ολόκληρη την Ισπανία. Όσον αφορά τα ποσοστά, αυτό σημαίνει ότι η Ανδαλουσία έχει διενεργήσει λίγο περισσότερο από το 33% όλων αυτών των επιθεωρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία.

Με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Διαχείρισης Φαρμάκων δεσμεύεται να συνεχίσει να ενεργεί για τον έλεγχο της διαδικτυακής πώλησης επικίνδυνων χημικών ουσιών, έτσι ώστε οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και τους πιθανούς κινδύνους τους να είναι επαρκείς για τη διατήρηση της υγείας των Ανδαλουσιανών, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη ότι αυτό το είδος πώλησης είναι νέο και έχει αυξανόμενη επιτυχία.

Έτσι, οι παράγοντες δημόσιας υγείας, στις εργασίες επιθεώρησης, ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο του κατά πόσον οι αγοραστές ήταν καλά ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους των χημικών ουσιών που αγοράστηκαν, πριν από την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής αγοράς, καθώς και κατά πόσον πληρούνταν συγκεκριμένες πτυχές των κανονισμών. Αυτό κατέστη δυνατό με τον έλεγχο διαφημίσεων μέσω του διαδικτύου χημικών ουσιών.

Έτσι, επαλήθευσαν κατά πόσον η διαφήμιση επικίνδυνων χημικών ουσιών που πωλούνται σε καταναλωτές επαρκώς ενημερωμένων καταναλωτών σχετικά με τις κατηγορίες κινδύνου και τις κατηγορίες που ισχύουν για την ουσία ή το μείγμα, όπως απαιτείται από τον κανονισμό CLP (ταξινόμηση, επισήμανση και συσκευασία χημικών ουσιών) και ότι τηρήθηκε το BPR (εμπορία και χρήση βιοκτόνων).

 

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *